21.-La primera reconversió de les sales de cinema

 

Eren temps de canvis en el món de les sales de cinema. Ja es començava a perdre espectadors  i les rendibilitats d’explotar un cinema queien any rere any.

Començaven les primeres reformes de sales als grans cinemes de les ciutats. L’objectiu era reconvertir la vella i gran sala en un mínim de dues  i d’aquesta manera poder ampliar una mica l’oferta de pel·lícules i millorar les rendibilitats.

Les primeres divisions dins la sala eren molt simples. Si la sala era gran però no tenia amfiteatre, es partia per la mitat la sala i d’on hi havia una gran pantalla, apareixien dues pantalles força més petites. Si el local tenia dues plantes, es tallava horitzontalment. La platea podia perdre una mica d’aforament però s’aconseguia mantenir la pantalla antiga que ja era un estalvi.  L’amfiteatre – l’històric galliner – es tancava per davant i ja podia aparèixer una segona sala més petita amb una  pantalla de dimensions més reduïdes.

Les reformes de tall vertical eren fetes de manera molt simple i fins i tot algun empresari de cinema s’atrevia a dissenyar les noves sales i amb la col·laboració d’algun amic constructor, es posaven “manos a la obra”, que no era qüestió de perdre massa temps.

Un cinema d’una ciutat de ponent va optar per reconvertir la seva gran sala en dues, mitjançant el procediment del tall vertical. la divisió en dos. Posem una paret més o menys al mig de l’antic  bati de butaques, un fals sostre nou, una bona emmoquetada a la paret i a funcionar.

Faltaven molts anys perquè arribés la digitalització de les pel·lícules però gens per millorar la reproducció sonora, que passaria d’un sistema analògic a un de digital amb molt poc temps. El resultat va ser terrorífic per aquest cinema i per a molts més, que havien descuidat l’acústica i el tractament del so a les sales. A la pràctica  és que anaves veure una pel·lícula i n’escoltaves una altre.  Però aquell empresari ponentí hi va trobar la solució. Deia, “Jo no en tinc cap de problema amb el so de les meves sales. L’únic és que si en una hi faig lo Patton a l’altre no hi puc fer lo Lago azul

 

2.11.2015