23.- Estimar la ciutat, estimar el cinema!

 

No parlem de gaires anys quan  les empreses de distribució cinematogràfica s’ubicaven principalment a Barcelona. Les grans productores també eren presents a la ciutat i Barcelona era el centre neuràlgic cinematogràfic espanyol.

Moltes persones podran encara recordar que la Warner estava al Passeig de Gràcia o la Paramount al carrer Mallorca, amb els seus grans rètols i finestrals. Els rectangle que formaven els carrers de Balmes, Aragó, Passeig de Gràcia i Provença era farcida de distribuïdores: A les mencionades,   s’afegien la Universal, Tàndem Films, Badal Films, Lauren Films, Huguet Distribuciones, Trebol Films, Catalonia Films i un llarg etcètera.

A aquestes empreses  s’hi afegien les sales de cinema: el Femina,  el Publi, el Savoy, el Montecarlo, l’Alexandra, el Fantasio, el Windsor o més recentment el Club Coliseum o el Comèdia, que tanca les seves portes d’aquí a poques setmanes que,  de cop, varen desaparèixer.

Poc a poc, però, aquesta ascendència cinematogràfica – netament catalana – que donava vida al centre de la ciutat i alimentava un bon grapat de persones , es va difuminar fins a deixar d’existir. Ni empreses de distribució ni cinemes, ni industria ni cultura. Tot al sac de la brossa després d’anys d’aferrissada lluita.

Avui al centre de la ciutat trobem solament boniques botigues, a càrrec de les grans marques de roba i complements, que només brillen pel seu neó, sense aportar cap més valor que una imatge efímera, turística però sense cap mena de fons d’existència. Que lluny estem dels Camps Elisis parisencs, que han sabut conjuminar els locals de  la moda més actual i les magnifiques botigues amb els seus clàssics restaurants i unes sales de cinema modernitzats  i especialment atractius.

Com és que la ciutat ha perdut aquesta característica cosmopolita?

És una pregunta que té moltes respostes però que es resumeix en una. Els seus habitants no han sabut “fer ciutat” ni els seus representants han vetllat en la seva defensa, com passa a moltes altres ciutats i pobles catalans. Ens cal estimar el lloc on vivim per gaudir-lo i saber treure’n el profit que generosament ens dona.

2.11.2015