39.- El Festival de Canes

És, sense cap mena de dubte, el millor festival de cinema del món. Per localització és més atractiva Venècia, per ciutat, Berlín, per organització, Locarno i per menjar Donostia, però Canes té un glamur especial que la fa única.

Però a més a més, Canes selecciona sempre la primera, i per tant, aconsegueix presentar les pel·lícules que, sobre el paper, tenen més prestigi. Enguany la selecció, si hem de fixar-nos pels directors que hi competeixen, sembla que pot ser un històric: Sean Pean presenta THE LAST FACE, Olivier Assayas PERSONAL SHOPPER, Jim Jarmusch PATERSON, Almodóvar JULIETA, Brillante Mendoza MA’ ROSA o Jeff Nichols LOVING, entre d’altres.

Però el festival no solament es la selecció oficial. Ho és el seu jurat. Un luxe de grans personatges ,al capdavant i com a president el director australià George Miller, autor dels Mad Max, de Les bruixes d’Eastwick, Babe el porquet valent o la brillant animació Happy Feet. Tot fa pensar que el seu nomenament és un petit premi addicional a l’èxit aconseguit en els darrers premis de l’Acadèmia americana de cinema amb les seves 10 nominacions i 6 premis Oscar per MAD MAX, FURIA EN LA CARRETERA.  L’acompanyen Kristen Dunst, Valeria Golino, Vanessa Paradis o Donald Shuterland o Katayoon Shahabi, la gran productora iraniana. En definitiva un jurat de gran nivell que, a més a més, respecta l’equilibri de gènere que és una de les premisses ocultes del festival.

I aquí no s’acaba el glamur del festival, perquè també serveix per presentar grans produccions nord-americanes a punt de ser estrenades al  món: Enguany MONEY MONSTER de Judy Foster amb George Clooney i Julia Roberts, que s’estrena a Espanya el proper dia 3 de juny,  i la darrera pel·lícula de Woddy Allen titulada CAFE SOCIETY, una història d’una noia al Hollywood dels any 30 que promet.

I més activitats del festival amb projeccions inclassificables, com la darrera pel·lícula d’Albert Serra La mort de Louis XIV  o l’emocionat secció Cinema de la Plage, projeccions clàssiques de gran format a la mateixa sorra de la platja de Canes, on aquest any hi destaquen El gran dictador o Il sorpasso de Dino Risi.

Per tot això, per l’activitat frenètica que té la ciutat durant aquest dies, per les riuades de gent que es confonen en carrers, bars i restaurants amb els famosos, pels seus hotels, Canes té el millor festival de cinema del món, que tenim a poc més de 600 kilòmetres de distància.

16.5.2016