UNA D’INDIS NUM. 45 – El festival de Venècia.

 

Els festivals de cinema no s’aturen cap moment de l’any i en especial els considerats de “Classe A”, que son aquells que la Federació Internacional d’Associacions de Productors de Cine – entitat radicada a França – considera com els millors del mon.

Una de les normes que estableix aquesta federació és que un país només pot tenir un festival de cine d’aquesta categoria, així França té el Festival de Canes, Espanya el de Sant Sebastià, Alemanya el de Berlín i Itàlia el de Venècia.

De fet, el festival italià és el que formalment dona inici a la ronda anual de festivals, ja que arrenca entre finals d’agost i principis de setembre. I, a més a més, és el festival més antic del mon. La primera edició va ser l’any 1932.

El Festival de Venècia – Mostra Internazionale d’arte Cinematografico de Venezia – està organitzat per la Biennal del mateix nom, una de les institucions culturals més importants del mon, fundada l’any 1895. Atorga el premi Leone d’Oro a la Millor Pel·lícula, el Leone d’Argento a la Millor Direcció. Altres premis son el Gran Premi del Jurat i las Copa Volpi a la millor interpretació femenina i masculina.

Enguany el festival, en la seva 73ena. edició  se celebra del 3 d’agost al 10 de setembre. El seu director des de 2011 és un reconegut crític cinematogràfic Alberto Barbera que ha dirigit altres festivals com el de Torí o el d’Alexandria.

Pocs dies enrere es va donar a conèixer la llista de les 10 pel·lícules seleccionades a la secció oficial. Una d’elles és una coproducció entre Espanya i l’Argentina, El Ciudadano Ilustre, codirigida per Mariano Cohn i Gaston Duprat, dos argentins que es varen fer coneguts per la seva anterior pel·lícula El hombre de al lado.

Entre els directors seleccionats es curiós trobar Tom Ford, un home més conegut com a dissenyador de moda que com a director de cinema (A single man) ja que va ser – com a director creatiu  – qui va treure a la ruïna la casa Gucci. Una vida professional a seguir que potser algun dia es portarà al cinema.

La secció “Fora de competició” presenta grans títols que s’estrenaran properament. És la secció que permet portar al Festival els personatges més famosos. Enguany sembla que aquests títols seran el remake de Els 7 magnífics – que s’estrenarà al nostre país el proper 30 de setembre – o la darrera pel·lícula dirigida per Mel Gibson, Hacksaw Ridge, sobre la batalla d’Okinawa i l’experiència d’un soldat metge, que va salvar moltes vides i que durant la guerra no va  disparar ni un sol tret.

En definitiva un festival del que esperem bons títols i que animin la propera temporada cinematogràfica.

 

 

 

5.8.2016